Odunpazarı
Odunpazarı İlçesi, Eskişehir’in meyve zenginliğine önemli bir katkı sağlamaktadır. Özellikle Ayva, Elma (Amasya) ve Erik türlerindeki üretimlerle bu katkı belirginleşir. Odunpazarı’nın ürettiği ayva miktarı, Eskişehir’deki toplam ayva üretiminin %8,10’unu oluştururken, Amasya elması üretimi de Eskişehir’deki toplam Amasya elması üretiminin %6,32’sini temsil eder. Ayrıca, Odunpazarı’nda yetiştirilen erikler, Eskişehir’deki toplam erik üretiminin %5,48’ini oluşturarak bu meyve türünde de önemli bir paya sahiptir
2022 Yılı / Meyve Türleri | Odunpazarı | Eskişehir | Türkiye | Eskişehir Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | Türkiye Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) |
Sofralık Üzüm, Çekirdekli – Ton | 1 | 686 | 1.543.359 | 0,15% | – |
Şaraplık Üzümler – Ton | 1 | 1.207 | 383.333 | 0,08% | – |
Elma (Golden) – Ton | 32 | 6.291 | 1.164.501 | 0,51% | – |
Elma (Starking) – Ton | 21 | 1.566 | 1.858.896 | 1,34% | – |
Elma (Amasya) – Ton | 11 | 174 | 227.829 | 6,32% | – |
Elma (Granny Smith) – Ton | 21 | 2.469 | 216.892 | 0,85% | 0,01% |
Diğer Elmalar – Ton | 12 | 14.803 | 1.349.382 | 0,08% | – |
Armut – Ton | 38 | 908 | 551.086 | 4,19% | 0,01% |
Ayva – Ton | 23 | 284 | 197.503 | 8,10% | 0,01% |
Kayısı – Ton | 14 | 392 | 803.000 | 3,57% | – |
Kiraz – Ton | 55 | 7.004 | 656.041 | 0,79% | 0,01% |
Vişne – Ton | 28 | 648 | 176.770 | 4,32% | 0,02% |
Erik – Ton | 33 | 602 | 348.750 | 5,48% | 0,01% |
İğde – Ton | 5 | 223 | 3.903 | 2,24% | 0,13% |
Dut – Ton | 1 | 253 | 72.892 | 0,40% | 0,00% |
Badem – Ton | 17 | 801 | 190.000 | 2,12% | 0,01% |
Ceviz – Ton | 40 | 1.159 | 335.000 | 3,45% | 0,01% |
Toplam | 353 | 39.470 | 10.079.137 | 0,89% | – |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Odunpazarı ilçesindeki plastik seralarda üretilen ıspanak, Eskişehir’deki plastik seralarda toplam ıspanak üretiminin %38,38’ini oluşturuyor. Aynı zamanda da Türkiye geneli plastik seralarda üretilen toplam ıspanak miktarının da %9,92’sini oluşturmaktadır.
2022 Yılı / Sebzeler | Odunpazarı | Eskişehir | Türkiye | Eskişehir Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | Türkiye Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | |
Plastik Sera | Marul (Kıvırcık) – Ton | 53 | 6.809 | 67.044 | 0,78% | 0,08% |
Ispanak – Ton | 38 | 99 | 383 | 38,38% | 9,92% | |
Maydanoz – Ton | 12 | 3.627 | 7.832 | 0,33% | 0,15% | |
Biber (Sivri) – Ton | 48 | 1.906 | 384.906 | 2,52% | 0,01% | |
Hıyar (Sofralık) – Ton | 200 | 12.600 | 803.807 | 1,59% | 0,02% | |
Domates (Sofralık) – Ton | 540 | 19.577 | 3.466.581 | 2,76% | 0,02% | |
Toplam | 891 | 44.618 | 4.730.553 | 2,00% | 0,02% | |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Odunpazarı ilçesinde hem tahıl hem sebze üretimi tarımda çok önemli bir yer tutmaktadır. Odunpazarı, sebze üretiminde Eskişehir’de etkin bir konumda yer almaktadır. Domates (salçalık) üretiminde %68,33’lük oranıyla ilçe, Eskişehir’in salçalık domates ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamaktadır. Kırmızı pancar (%58,82), kereviz (%44,97), taze fasulye (%39,43) ve bal kabağı (%35,85) gibi ürünler de Odunpazarı’nın sebzecilikteki güçlü performansını yansıtmaktadır. Ayrıca, havuç (%34,14), turp (%24,47) ve dolmalık biber (%23,48) gibi sebzeler de ilçenin üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Marul (İceberg) ise %13,17’lik oranıyla dikkate değer bir katkı sağlamaktadır. Odunpazarı ilçesi, Eskişehir’in sebze üretiminde çeşitlilik ve kalite sağlayarak bölgesel tarımın güçlü temsilcilerinden biri olmaktadır.
2022 Yılı / Sebzeler | Odunpazarı | Eskişehir Toplam Üretim Miktarı (Ton) | Türkiye Toplam Üretim Miktarı (Ton) | Eskişehir Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | Türkiye Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) |
Fasulye, Taze – Ton | 791 | 2.006 | 519.713 | 39,43% | 0,15% |
Barbunya, Taze – Ton | 68 | 413 | 75.961 | 16,46% | 0,09% |
Bezelye, Taze – Ton | 1.280 | 5.519 | 120.455 | 23,19% | 1,06% |
Kuşkonmaz – Ton | 38 | 399 | 1.342 | 9,52% | 2,83% |
Lahana (Beyaz) – Ton | 44 | 2.331 | 666.959 | 1,89% | 0,01% |
Lahana (Kırmızı) – Ton | 30 | 1.358 | 238.363 | 2,21% | 0,01% |
Karnabahar – Ton | 900 | 4.202 | 239.857 | 21,42% | 0,38% |
Brokoli – Ton | 27 | 4.081 | 106.792 | 0,66% | 0,03% |
Marul (Kıvırcık) – Ton | 865 | 22.811 | 252.583 | 3,79% | 0,34% |
Marul (Göbekli) – Ton | 135 | 2.564 | 204.422 | 5,27% | 0,07% |
Marul (İceberg) – Ton | 546 | 4.146 | 104.985 | 13,17% | 0,52% |
Ispanak – Ton | 188 | 4.175 | 230.071 | 4,50% | 0,08% |
Maydanoz – Ton | 22 | 12.480 | 105.574 | 0,18% | 0,02% |
Roka – Ton | 6 | 29.848 | 40.674 | 0,02% | 0,01% |
Dereotu – Ton | 3 | 1.010 | 10.229 | 0,30% | 0,03% |
Karpuz – Ton | 1.050 | 5.322 | 3.394.783 | 19,73% | 0,03% |
Kavun – Ton | 360 | 7.804 | 1.587.230 | 4,61% | 0,02% |
Biber (Salçalık, Kapya) – Ton | 800 | 5.079 | 1.481.612 | 15,75% | 0,05% |
Biber (Dolmalık) – Ton | 1.353 | 5.763 | 404.459 | 23,48% | 0,33% |
Biber (Sivri) – Ton | 923 | 10.622 | 979.180 | 8,69% | 0,09% |
Hıyar (Sofralık) – Ton | 325 | 26.840 | 1.690.523 | 1,21% | 0,02% |
Hıyar (Turşuluk) – Ton | 60 | 2.887 | 248.022 | 2,08% | 0,02% |
Patlıcan – Ton | 105 | 5.376 | 781.242 | 1,95% | 0,01% |
Domates (Sofralık) – Ton | 23.196 | 102.365 | 7.954.856 | 22,66% | 0,29% |
Domates (Salçalık) – Ton | 2.045 | 2.993 | 5.045.144 | 68,33% | 0,04% |
Kabak (Sakız) – Ton | 30 | 2.155 | 590.362 | 1,39% | 0,01% |
Bal Kabağı – Ton | 622 | 1.735 | 92.968 | 35,85% | 0,67% |
Kabak (Çerezlik) – Ton | 15 | 2.724 | 60.970 | 0,55% | 0,02% |
Havuç – Ton | 1.875 | 5.492 | 788.578 | 34,14% | 0,24% |
Soğan (Taze) – Ton | 275 | 15.458 | 124.631 | 1,78% | 0,22% |
Soğan (Kuru) – Ton | 13.551 | 128.295 | 2.350.000 | 10,56% | 0,58% |
Pırasa – Ton | 50 | 1.037 | 168.710 | 4,82% | 0,03% |
Kırmızı Pancar – Ton | 150 | 255 | 23.543 | 58,82% | 0,64% |
Kereviz (Kök) – Ton | 1.050 | 2.335 | 25.818 | 44,97% | 4,07% |
Turp (Kırmızı) – Ton | 150 | 613 | 171.381 | 24,47% | 0,09% |
Mantar (Kültür) – Ton | 3 | 164 | 65.636 | 1,83% | – |
Toplam | 52.931 | 432.657 | 30.947.628 | 12,23% | 0,17% |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Odunpazarı İlçesi, Eskişehir genelinde tahıl üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Buğdayın %84,97’lik oranıyla ilçe, Eskişehir’in unlu mamuller endüstrisi için temel tahıl kaynağını sağlamaktadır. Ayçiçeği tohumunun %31,24, aspir tohumunun %15,83 ve korunganın %11,41’lik oranlarıyla Odunpazarı, çerezlik ürünler, yağ üretimi ve hayvan yemleri endüstrilerinde de büyük bir katkı sunmaktadır. Odunpazarı ilçesi, gıda ürünlerinden hayvan yemlerine ve endüstriyel ürünlere kadar birçok alanda değerlendirilen mısır üretimine %16,91’lik oranla katkı sağlamaktadır. Yulaf (%16,77) kahvaltılık ürünlerde, İtalyan çimi (%14,97) hayvan yemleri olarak, arpa (%13,69) bira yapımında ve hayvan yemi olarak ve kuru fasulye (%11,63) protein kaynağı olarak yaygın şekilde kullanılır. Bu ürünler, hem insan tüketimi hem de hayvan besleme endüstrisi için büyük bir öneme sahiptir, Odunpazarı İlçesi de bu alandaki üretimiyle Eskişehir’in tarımsal zenginliğine önemli katkı sağlamaktadır.
Odunpazarı İlçesi 2022 Yılı Tahıl Üretimi | Odunpazarı Üretim Miktarı (Ton) | Eskişehir Toplam Üretim Miktarı (Ton) | Türkiye Toplam Üretim Miktarı (Ton) | Eskişehir Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | Türkiye Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) |
Durum Buğdayı | 37 | 3.053 | 3.750.000 | 1,21% | – |
Buğday, Durum Buğdayı Hariç | 32.157 | 449.841 | 16.000.000 | 7,15% | 0,20% |
Mısır | 69.741 | 412.308 | 8.500.000 | 16,91% | 0,82% |
Arpa (Diğer) | 16.042 | 280.774 | 8.100.000 | 5,71% | 0,20% |
Çavdar | 123 | 3.960 | 273.000 | 3,11% | 0,05% |
Yulaf | 5.546 | 33.070 | 365.000 | 16,77% | 1,52% |
Kuş Yemi | 14 | 1.081 | 4.848 | 1,30% | 0,29% |
Triticale | 526 | 5.608 | 320.000 | 9,38% | 0,16% |
Kara Buğday | 2 | 26 | 1.359 | 7,69% | 0,15% |
Fasulye, Kuru | 40 | 344 | 270.000 | 11,63% | 0,01% |
Nohut, Kuru | 529 | 6.949 | 580.000 | 7,61% | 0,09% |
Kanola Veya Kolza Tohumu | 65 | 3.146 | 150.000 | 2,07% | 0,04% |
Ayçiçeği Tohumu (Yağlık) | 4.062 | 52.543 | 2.350.000 | 7,73% | 0,17% |
Ayçiçeği Tohumu (Çerezlik) | 812 | 2.599 | 200.000 | 31,24% | 0,41% |
Aspir Tohumu | 22 | 139 | 30.000 | 15,83% | 0,07% |
Patates (Tatlı Patates Hariç) | 4.244 | 62.767 | 5.200.000 | 6,76% | 0,08% |
Şeker Pancarı | 33.094 | 998.162 | 19.253.962 | 3,32% | 0,17% |
Şeker Pancarı Tohumları | 10 | 1.030 | 2.281 | 0,97% | 0,44% |
Fiğ (Adi) (Yeşil Ot) | 240 | 13.540 | 2.501.907 | 1,77% | 0,01% |
Fiğ (Macar) (Yeşil Ot) | 2.800 | 24.860 | 995.995 | 11,26% | 0,28% |
Yonca (Yeşilot) | 18.500 | 401.425 | 19.064.213 | 4,61% | 0,10% |
Korunga (Yeşilot) | 140 | 1.227 | 1.786.207 | 11,41% | 0,01% |
Yulaf (Yeşilot) | 1.750 | 23.979 | 4.649.051 | 7,30% | 0,04% |
Mısır (Slaj) | 22.550 | 192.750 | 28.558.983 | 11,70% | 0,08% |
Hayvan Pancarı | 30 | 701 | 56.360 | 4,28% | 0,05% |
Buğday (Hasıl/Yeşilot) | 5.100 | 6.002 | 310.966 | 84,97% | 1,64% |
Çayır Otu (Yeşilot) | 8 | 14.590 | 3.683.405 | 0,05% | – |
Arpa (Yeşilot) | 176 | 1.286 | 482.665 | 13,69% | 0,04% |
Çavdar (Yeşilot) | 35 | 502 | 150.885 | 6,97% | 0,02% |
Bezelye (Yemlik) | 204 | 7.088 | 475.005 | 2,88% | 0,04% |
İtalyan Çimi (Yemlik) | 650 | 4.341 | 2.122.105 | 14,97% | 0,03% |
Çim Tohumu | 52 | 2.319 | 2.532 | 2,24% | 2,05% |
Lavanta | 4 | 70 | 7.722 | 5,71% | 0,05% |
Toplam | 219.305 | 3.012.080 | 130.198.451 | 7,28% | 0,17% |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Eskişehir genelindeki canlı hayvan sayılarının değerlendirildiğinde Odunpazarı’nda öne çıkan oranlar, ilçenin tarım sektöründeki etkinliğini ve hayvancılıkla ilgili ürünlerin genel üretimine önemli katkılar verdiğini göstermektedir. İlçede genellikle büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için uygun şartlara sahip olduğunu ve bu alanda önemli bir faaliyet gösterdiği görülmektedir. Ayrıca, küçükbaş hayvancılık oranı (%9,64) daha düşük olmasına rağmen, yine de ilçenin çeşitli hayvansal ürünler ürettiğini ve hayvancılığın Odunpazarı ekonomisinde belirli bir rol oynadığını göstermektedir.
İlçe / Hayvan Türü | Odunpazarı | Eskişehir | Türkiye | Eskişehir Toplam Canlı Hayvan Sayısına Oranı (%) | Türkiye Toplam Canlı Hayvan Sayısına Oranı (%) |
Sığır | 28.343 | 122.662 | 12.801.043 | 23,11% | 0,22% |
Manda | 47 | 267 | 61.359 | 17,60% | 0,08% |
Buzağı ve Dana | 5.175 | 32.706 | 4.161.389 | 15,82% | 0,12% |
At | 83 | 2.491 | 74.359 | 3,33% | 0,11% |
Eşek | 268 | 1.348 | 86.455 | 19,88% | 0,31% |
Koyun | 62.862 | 1.153.901 | 44.687.888 | 5,45% | 0,14% |
Keçi | 4.655 | 111.032 | 11.577.862 | 4,19% | 0,04% |
TOPLAM | 101.433 | 1.424.407 | 73.450.355 | 7,12% | 0,14% |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Odunpazarı ilçesi Eskişehir genelindeki arıcılık faaliyetlerinde %13,71’lik bir paya sahiptir. Ayrıca, hindi yetiştiriciliğinde %13,06, kaz yetiştiriciliğinde %16,11, ördek ve ördek tavuğu yetiştiriciliğinde %17,00, et tavuğu yetiştiriciliğinde %9,74 ve yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde ise %0,64’lük oranlarla Eskişehir ilinin kanatlı hayvan varlığına katkıda bulunmaktadır. Odunpazarı ilçesinin kanatlı hayvan yetiştiriciliği konusunda gelişmiş olduğu söylenebilir.
İlçe / Hayvan Türü | Odunpazarı | Eskişehir | Türkiye | Eskişehir Toplam Canlı Hayvan Sayısına Oranı (%) | Türkiye Toplam Canlı Hayvan Sayısına Oranı (%) |
Arıcılık Faaliyeti Yapan Işletme Sayısı | 54 | 394 | 95.386 | 13,71% | 0,06% |
Hindi | 1.307 | 10.008 | 3.669.726 | 13,06% | 0,04% |
Kaz | 1.878 | 11.658 | 1.385.507 | 16,11% | 0,14% |
Ördek ve Beç Tavuğu | 665 | 3.911 | 432.457 | 17,00% | 0,15% |
Et Tavuğu Sayısı | 325.200 | 3.338.076 | 251.289.799 | 9,74% | 0,13% |
Yumurta Tavuğu Sayısı | 9.059 | 1.416.518 | 109.806.327 | 0,64% | 0,01% |
TOPLAM | 338.163 | 4.780.565 | 366.679.202 | 7,07% | 0,09% |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Odunpazarı ilçesi, Eskişehir genelinde süs bitkileri üretiminde önemli bir merkez olarak öne çıkmaktadır. İç mekan süs bitkilerinde sağladığı %95,15’lik katkı ile Eskişehir’in iç mekan bitki ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Ayrıca, dış mekan süs bitkileri üretiminde %97,62’lik oranla Eskişehir genelindeki talebin büyük bir bölümünü yine Odunpazarı ilçesi karşılamaktadır. Bu durum, ilçenin süs bitkileri üretimindeki gücünü ve Eskişehir’in bu alandaki kaliteli üretimine olan katkısını açıkça göstermektedir.
2022 Yılı / Süs Bitkileri | Odunpazarı | Eskişehir | Türkiye | Eskişehir Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | Türkiye Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) |
İç Mekan Süs Bitkileri (Oda Bitkileri) – Adet Sayısı | 9.800 | 10.300 | 44.530.347 | 95,15% | 0,02% |
Dış Mekan Süs Bitkileri – Adet Sayısı | 9.858.000 | 10.098.000 | 537.962.657 | 97,62% | 1,83% |
Toplam | 9.867.800 | 10.108.300 | 582.493.004 | 97,62% | 1,69% |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Odunpazarı ilçesi, süs bitkileri üretiminde Eskişehir genelinde önemli bir rol oynamaktadır. Cam serada yetiştirilen dış mekan süs bitkilerindeki %69,86’lık katkısıyla Odunpazarı, Eskişehir’in dış mekan süs bitkisi ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Plastik serada üretilen iç mekan süs bitkilerinde ise %100’lük oranla tüm talebi karşılamaktadır. Ayrıca, plastik sera dış mekan süs bitkileri üretiminde %87,20’lik katkı sağlarken, yüksek tünel sistemiyle yetiştirilen dış mekan süs bitkilerinde %100’lük oranla Eskişehir genelindeki talebin büyük bir bölümünü yine Odunpazarı ilçesi karşılamaktadır. Bu veriler Odunpazarı ilçesinin süs bitkileri üretimindeki çeşitliliği ve önemini vurgulamaktadır. Eskişehir’de üretilen süs bitkilerinin neredeyse tamamının Odunpazarı’nda üretildiği söylenebilir.
2022 Yılı / Süs Bitkileri | Odunpazarı | Eskişehir | Türkiye | Eskişehir Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | Türkiye Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | |
Cam Sera | Dış Mekan Süs Bitkileri – Adet Sayısı | 309.000 | 442.320 | 2.629.770 | 69,86% | 11,75% |
Plastik Sera | İç Mekan Süs Bitkileri (Oda Bitkileri) – Adet Sayısı | 9.800 | 9.800 | 17.594.650 | 100,00% | 0,06% |
Dış Mekan Süs Bitkileri – Adet Sayısı | 693.000 | 794.680 | 114.581.349 | 87,20% | 0,60% | |
Yüksek Tünel | Dış Mekan Süs Bitkileri – Adet Sayısı | 3.621.000 | 3.621.000 | 79.179.296 | 100,00% | 4,57% |
Toplam | 4.632.800 | 4.867.800 | 213.985.065 | 95,17% | 2,17% |
Ekiliş biçimi ve sırasına göre Odunpazarı ilçesinde çerezlik ve yağlık ayçiçeği tohumu yetiştirilmektedir. Özellikle sulu ve birinci ekilişte Eskişehir’in toplam üretimine önemli katkı sağlamaktadır.
2022 Yılı / Ekiliş Biçimine Göre Ürünler | Odunpazarı | Eskişehir | Türkiye | Eskişehir Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | Türkiye Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | |
Kuru ve Birinci Ekiliş | Ayçiçeği Tohumu (Yağlık) – Ton | 247 | 5.766 | 1.456.921 | 4,28% | 0,02% |
Sulu ve Birinci Ekiliş | Ayçiçeği Tohumu (Yağlık) – Ton | 3.751 | 46.425 | 802.343 | 8,08% | 0,47% |
Ayçiçeği Tohumu (Çerezlik) – Ton | 812 | 2.554 | 177.885 | 31,79% | 0,46% | |
Sulu ve İkinci Ekiliş | Ayçiçeği Tohumu (Yağlık) – Ton | 64 | 349 | 84.825 | 18,34% | 0,08% |
Toplam | 4.874 | 55.094 | 2.521.974 | 8,85% | 0,19% | |
Kaynak: TÜİK, 2023 |