Mihalıççık
Mihalıççık bölgesindeki meyve üretimi, Eskişehir’in tarımsal üretimine önemli katkılarda bulunmaktadır. Bölgenin kiraz üretimi Eskişehir’in toplam kiraz üretiminin %64,13’ünü oluşturarak taze tüketim ve endüstriyel süreçler için değerli bir kaynak olarak öne çıkmaktadır. Üretilen kirazın büyük bir çoğunluğu ihraç edilmektedir. Amasya elması da bölgedeki önemli diğer bir meyvedir; hem doğrudan tüketim hem de meyve suyu üretimi için kullanılan Amasya elması Eskişehir’in toplam üretiminin %58,62’si Mihalıççık tarafından karşılanır.
Starking elması da Mihalıççık için önemlidir ve Eskişehir’in toplam starking elması üretiminin %51,21’ini oluşturmaktadır. Antep fıstığı ise bölgenin değerli ürünlerinden biridir ve Eskişehir’in toplam Antep fıstığı üretiminin %25,00’ini oluşturmaktadır.
Mihalıççık’ta yetiştirilen sofalık ve çekirdekli üzüm, bölgenin diğer önemli meyve türlerindendir; hem taze tüketim hem de pekmez, sucuk ve şarap üretimi için kullanım alanları mevcuttur. Ceviz üretimi de oldukça yaygındır. Baharat endüstrisindeki önemli bir bileşenlerinden olan kimyonun toplam üretiminin %20,00’si Mihalıççık’da gerçekleştirilmektedir.
2022 Yılı / Meyve Türleri | Mihalıççık | Eskişehir | Türkiye | Eskişehir Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | Türkiye Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) |
Sofralık Üzüm, Çekirdekli – Ton | 157 | 686 | 1.543.359 | 22,89% | 0,01% |
Şaraplık Üzümler – Ton | 235 | 1.207 | 383.333 | 19,47% | 0,06% |
Elma (Golden) – Ton | 442 | 6.291 | 1.164.501 | 7,03% | 0,04% |
Elma (Starking) – Ton | 802 | 1.566 | 1.858.896 | 51,21% | 0,04% |
Elma (Amasya) – Ton | 102 | 174 | 227.829 | 58,62% | 0,04% |
Elma (Granny Smith) – Ton | 108 | 2.469 | 216.892 | 4,37% | 0,05% |
Diğer Elmalar – Ton | 88 | 14.803 | 1.349.382 | 0,59% | 0,01% |
Armut – Ton | 102 | 908 | 551.086 | 11,23% | 0,02% |
Ayva – Ton | 2 | 284 | 197.503 | 0,70% | – |
Kayısı – Ton | 20 | 392 | 803.000 | 5,10% | – |
Zerdali – Ton | 3 | 319 | 20.832 | 0,94% | 0,01% |
Kiraz – Ton | 4.492 | 7.004 | 656.041 | 64,13% | 0,68% |
Vişne – Ton | 46 | 648 | 176.770 | 7,10% | 0,03% |
Erik – Ton | 36 | 602 | 348.750 | 5,98% | 0,01% |
İğde – Ton | 1 | 223 | 3.903 | 0,45% | 0,03% |
Dut – Ton | 36 | 253 | 72.892 | 14,23% | 0,05% |
Badem – Ton | 25 | 801 | 190.000 | 3,12% | 0,01% |
Şam Fıstığı (Antep Fıstığı) – Ton | 2 | 8 | 239.289 | 25,00% | – |
Ceviz – Ton | 243 | 1.159 | 335.000 | 20,97% | 0,07% |
Kimyon, İşlenmemiş – Ton | 8 | 40 | 8.130 | 20,00% | 0,10% |
Çörek Otu Tohumu – Ton | 3 | 99 | 10.089 | 3,03% | 0,03% |
Toplam | 6.953 | 39.936 | 10.357.477 | 17,41% | 0,07% |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Mihalıççık’da az da olsa seracılık faaliyetleri de mevcuttur. 2022 yılında Eskişehir’de seralarda üretilen toplam patlacın miktarının %100’ü Mihalıççık’da üretilmiştir.
2022 Yılı / Sebzeler | Mihalıççık | Eskişehir | Türkiye | Eskişehir Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | Türkiye Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | |
Plastik Sera | Biber (Dolmalık) – Ton | 5 | 738 | 123.852 | 0,68% | – |
Biber (Sivri) – Ton | 8 | 1.906 | 384.906 | 0,42% | – | |
Patlıcan – Ton | 4 | 4 | 140.150 | 100,00% | – | |
Domates (Sofralık) – Ton | 35 | 19.577 | 3.466.581 | 0,18% | – | |
Soğan (Taze) – Ton | 15 | 2.835 | 4.790 | 0,53% | 0,31% | |
Toplam | 67 | 25.060 | 4.120.279 | 0,27% | – | |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Mihalıççık bölgesindeki sebzeler, Eskişehir’in toplam sebze üretimine önemli bir katkı sağlamaktadır. Karpuz üretimi, Mihalıççık’ın sebze üretiminin önemli bir bölümünü oluşturmakta ve Eskişehir’in toplam karpuz üretiminin %21,04’ünü oluşturmaktadır. Soğan (Kuru), bölgede yetiştirilen diğer bir ana üründür ve Eskişehir’in soğan üretiminin %20,05’ini oluşturmaktadır. Marul (Göbekli) ve Marul (İceberg) türleri de bölgenin sebze üretiminde yer almaktadır. Göbekli marul, Eskişehir’in toplam marul üretiminin %16,22’sini oluştururken, İceberg marulu %9,96’sını oluşturmaktadır. Karpuz gibi kavun üretimi de mevcuttur fakat karpuz yaygın olmamasıyla beraber Eskişehir’in toplam kavun üretiminin %6,54’ü Mihalıççık tarafından sağlanmaktadır.
2022 Yılı / Sebzeler | Mihalıççık | Eskişehir Toplam Üretim Miktarı (Ton) | Türkiye Toplam Üretim Miktarı (Ton) | Eskişehir Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | Türkiye Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) |
Fasulye, Taze – Ton | 96 | 2.006 | 519.713 | 4,79% | 0,02% |
Barbunya, Taze – Ton | 13 | 413 | 75.961 | 3,15% | 0,02% |
Marul (Kıvırcık) – Ton | 55 | 22.811 | 252.583 | 0,24% | 0,02% |
Marul (Göbekli) – Ton | 416 | 2.564 | 204.422 | 16,22% | 0,20% |
Marul (İceberg) – Ton | 413 | 4.146 | 104.985 | 9,96% | 0,39% |
Ispanak – Ton | 26 | 4.175 | 230.071 | 0,62% | 0,01% |
Maydanoz – Ton | 10 | 12.480 | 105.574 | 0,08% | 0,01% |
Karpuz – Ton | 1.120 | 5.322 | 3.394.783 | 21,04% | 0,03% |
Kavun – Ton | 510 | 7.804 | 1.587.230 | 6,54% | 0,03% |
Biber (Dolmalık) – Ton | 16 | 5.763 | 404.459 | 0,28% | – |
Biber (Sivri) – Ton | 31 | 10.622 | 979.180 | 0,29% | – |
Hıyar (Sofralık) – Ton | 25 | 26.840 | 1.690.523 | 0,09% | – |
Patlıcan – Ton | 25 | 5.376 | 781.242 | 0,47% | – |
Domates (Sofralık) – Ton | 532 | 102.365 | 7.954.856 | 0,52% | 0,01% |
Domates (Salçalık) – Ton | 20 | 2.993 | 5.045.144 | 0,67% | – |
Bal Kabağı – Ton | 75 | 1.735 | 92.968 | 4,32% | 0,08% |
Kabak (Çerezlik) – Ton | 40 | 2.724 | 60.970 | 1,47% | 0,07% |
Havuç – Ton | 160 | 5.492 | 788.578 | 2,91% | 0,02% |
Soğan (Taze) – Ton | 53 | 15.458 | 124.631 | 0,34% | 0,04% |
Soğan (Kuru) – Ton | 25.724 | 128.295 | 2.350.000 | 20,05% | 1,09% |
Toplam | 29.360 | 369.384 | 26.747.873 | 7,95% | 0,11% |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Mihalıççık İlçesi, Eskişehir’in tahıl zenginliğine önemli bir katkılar vermektedir. Çavdar (Yeşilot) üretimiyle bölge, Eskişehir’in çavdar üretiminin büyük bir bölümünü (%32,47) sağlamaktadır. Mercimek (Kuru, Yeşil) ve Aspir Tohumu da tarımsal çeşitliliğin bir parçasıdır; Mihalıççık, Eskişehir’in toplam mercimek üretiminin yaklaşık dörtte birini (%23,94) ve Aspir Tohumu üretiminin %20,86’sını sağlamaktadır.
Ayrıca, Korunga (Yeşilot), Fasulye (Kuru) ve Fiğ (Macar) (Yeşil Ot) gibi tahıl ürünleri de bölgede yetiştirilmektedir. Korunga üretimiyle Mihalıççık, Eskişehir’in korunga üretiminin önemli bir kısmını (%17,11) sağlayarak yerel ekonomiye katkıda bulunmaktadır. Fasulye ve Fiğ (Macar) üretimi ise sırasıyla %13,66 ve %11,83’lük bir oranda Eskişehir’in tahıl üretimine katkı sağlamaktadır.
Mihalıççık İlçesi 2022 Yılı Tahıl Üretimi | Mihalıççık Üretim Miktarı (Ton) | Eskişehir Toplam Üretim Miktarı (Ton) | Türkiye Toplam Üretim Miktarı (Ton) | Eskişehir Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | Türkiye Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) |
Durum Buğdayı | 6 | 3.053 | 3.750.000 | 0,20% | – |
Buğday, Durum Buğdayı Hariç | 27.855 | 449.841 | 16.000.000 | 6,19% | 0,17% |
Mısır | 1.699 | 412.308 | 8.500.000 | 0,41% | 0,02% |
Arpa (Diğer) | 24.454 | 280.774 | 8.100.000 | 8,71% | 0,30% |
Çavdar | 380 | 3.960 | 273.000 | 9,60% | 0,14% |
Yulaf | 399 | 33.070 | 365.000 | 1,21% | 0,11% |
Triticale | 56 | 5.608 | 320.000 | 1,00% | 0,02% |
Fasulye, Kuru | 47 | 344 | 270.000 | 13,66% | 0,02% |
Nohut, Kuru | 348 | 6.949 | 580.000 | 5,01% | 0,06% |
Mercimek, Kuru (Yeşil) | 17 | 71 | 45.000 | 23,94% | 0,04% |
Ayçiçeği Tohumu (Yağlık) | 531 | 52.543 | 2.350.000 | 1,01% | 0,02% |
Ayçiçeği Tohumu (Çerezlik) | 61 | 2.599 | 200.000 | 2,35% | 0,03% |
Haşhaş Tohumu | 20 | 558 | 12.240 | 3,58% | 0,16% |
Aspir Tohumu | 29 | 139 | 30.000 | 20,86% | 0,10% |
Patates (Tatlı Patates Hariç) | 535 | 62.767 | 5.200.000 | 0,85% | 0,01% |
Şeker Pancarı | 30.136 | 998.162 | 19.253.962 | 3,02% | 0,16% |
Fiğ (Adi) (Yeşil Ot) | 800 | 13.540 | 2.501.907 | 5,91% | 0,03% |
Fiğ (Macar) (Yeşil Ot) | 2.940 | 24.860 | 995.995 | 11,83% | 0,30% |
Yonca (Yeşilot) | 30.020 | 401.425 | 19.064.213 | 7,48% | 0,16% |
Korunga (Yeşilot) | 210 | 1.227 | 1.786.207 | 17,11% | 0,01% |
Yulaf (Yeşilot) | 1.875 | 23.979 | 4.649.051 | 7,82% | 0,04% |
Triticale (Yeşilot) | 280 | 5.436 | 1.072.635 | 5,15% | 0,03% |
Mısır (Slaj) | 6.700 | 192.750 | 28.558.983 | 3,48% | 0,02% |
Çayır Otu (Yeşilot) | 120 | 14.590 | 3.683.405 | 0,82% | – |
Arpa (Yeşilot) | 21 | 1.286 | 482.665 | 1,63% | – |
Çavdar (Yeşilot) | 163 | 502 | 150.885 | 32,47% | 0,11% |
Bezelye (Yemlik) | 520 | 7.088 | 475.005 | 7,34% | 0,11% |
İtalyan Çimi (Yemlik) | 150 | 4.341 | 2.122.105 | 3,46% | 0,01% |
Haşhaş Kapsülü (Haşhaş Kellesi) | 20 | 558 | 12.240 | 3,58% | 0,16% |
Lavanta | 5 | 70 | 7.722 | 7,14% | 0,06% |
Toplam | 130.397 | 3.004.398 | 130.812.220 | 4,34% | 0,10% |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Mihalıççık’da büyükbaş hayvancılık ve küçükbaş hayvancılık faaliyetleri mevcuttur. Özellikle Mihalıççık’da bulunan keçi sayısı Eskişehir’de bulunan toplam keçi sayısının %29,36’unu oluşturmaktadır.
İlçe / Hayvan Türü | Mihalıççık | Eskişehir | Türkiye | Eskişehir Toplam Canlı Hayvan Sayısına Oranı (%) | Türkiye Toplam Canlı Hayvan Sayısına Oranı (%) |
Sığır | 7.145 | 122.662 | 12.801.043 | 5,82% | 0,06% |
Buzağı ve Dana | 1.782 | 32.706 | 4.161.389 | 5,45% | 0,04% |
Eşek | 60 | 1.348 | 86.455 | 4,45% | 0,07% |
Koyun | 80.894 | 1.153.901 | 44.687.888 | 7,01% | 0,18% |
Keçi | 32.602 | 111.032 | 11.577.862 | 29,36% | 0,28% |
TOPLAM | 122.483 | 1.421.649 | 73.314.637 | 8,62% | 0,17% |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Mihalıççık ilçesinde arıcılık ve ipek böcekçiliği faaliyetleri mevcuttur. 36 adet arıcılık faaliyeti yapan işletme bulunmaktadır.
İlçe / Hayvan Türü | Mihalıççık | Eskişehir | Türkiye | Eskişehir Toplam Canlı Hayvan Sayısına Oranı (%) | Türkiye Toplam Canlı Hayvan Sayısına Oranı (%) |
Arıcılık Faaliyeti Yapan Işletme Sayısı | 36 | 394 | 95.386 | 9,14% | 0,04% |
Hindi | 257 | 10.008 | 3.669.726 | 2,57% | 0,01% |
Kaz | 97 | 11.658 | 1.385.507 | 0,83% | 0,01% |
Ördek ve Beç Tavuğu | 19 | 3.911 | 432.457 | 0,49% | 0,00% |
Et Tavuğu Sayısı | 38.000 | 3.338.076 | 251.289.799 | 1,14% | 0,02% |
Yumurta Tavuğu Sayısı | 9.499 | 1.416.518 | 109.806.327 | 0,67% | 0,01% |
İpek Böcekçiliği Faaliyeti Yapan Işletme Sayısı | 1 | 21 | 1.761 | 4,76% | 0,06% |
İpek Böcekçiliği Faaliyeti Yapan Köy Sayısı | 1 | 13 | 559 | 7,69% | 0,18% |
TOPLAM | 47.910 | 4.780.599 | 366.681.522 | 1,00% | 0,01% |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Ekiliş biçimi ve zamanına ürünlerde Mihalıççık ilçesinde çerezlik ve yağlık ayçiçeği tohumu üretim gerçekleştirilmektedir. Özellikle kuru ve birinci ekilişte yağlık ayçiçeği tohumu üretiminde Eskişehir’in toplam üretimine önemli katkılar sunmaktadır.
2022 Yılı / Ekiliş Biçimine Göre Ürünler | Mihalıççık | Eskişehir | Türkiye | Eskişehir Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | Türkiye Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | |
Kuru ve Birinci Ekiliş | Ayçiçeği Tohumu (Yağlık) – Ton | 21 | 5.766 | 1.456.921 | 0,36% | – |
Ayçiçeği Tohumu (Çerezlik) – Ton | 8 | 41 | 21.699 | 19,51% | 0,04% | |
Sulu ve Birinci Ekiliş | Ayçiçeği Tohumu (Yağlık) – Ton | 510 | 46.425 | 802.343 | 1,10% | 0,06% |
Ayçiçeği Tohumu (Çerezlik) – Ton | 53 | 2.554 | 177.885 | 2,08% | 0,03% | |
Toplam | 592 | 54.786 | 2.458.848 | 1,08% | 0,02% | |
Kaynak: TÜİK, 2023 |