Alpu
Alpu ilçesi, çeşitli meyve türlerinin üretildiği bir bölge olarak dikkat çekmektedir. Elma, armut, ayva, zerdali, kiraz, ceviz ve badem gibi birçok farklı meyve türü yetiştirilmektedir. Alpu, starking elması ve bademin Eskişehir’deki toplam üretiminde %5’in üzerinde bir paya sahiptir.
2022 Yılı / Meyve Türleri | Alpu | Eskişehir | Türkiye | Eskişehir Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | Türkiye Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) |
Sofralık Üzüm, Çekirdekli – Ton | 2 | 686 | 1.543.359 | 0,29% | – |
Şaraplık Üzümler – Ton | 8 | 1.207 | 383.333 | 0,66% | – |
Elma (Golden) – Ton | 31 | 6.291 | 1.164.501 | 0,49% | – |
Elma (Starking) – Ton | 137 | 1.566 | 1.858.896 | 8,75% | 0,01% |
Elma (Amasya) – Ton | 6 | 174 | 227.829 | 3,45% | – |
Diğer Elmalar – Ton | 12 | 14.803 | 1.349.382 | 0,08% | – |
Armut – Ton | 7 | 908 | 551.086 | 0,77% | – |
Ayva – Ton | 3 | 284 | 197.503 | 1,06% | – |
Kayısı – Ton | 1 | 392 | 803.000 | 0,26% | – |
Zerdali – Ton | 4 | 319 | 20.832 | 1,25% | 0,02% |
Kiraz – Ton | 45 | 7.004 | 656.041 | 0,64% | 0,01% |
Vişne – Ton | 2 | 648 | 176.770 | 0,31% | – |
Badem – Ton | 52 | 801 | 190.000 | 6,49% | 0,03% |
Ceviz – Ton | 18 | 1.159 | 335.000 | 1,55% | 0,01% |
Çörek Otu Tohumu – Ton | 2 | 99 | 10.089 | 2,02% | 0,02% |
Toplam | 330 | 36.341 | 9.467.621 | 0,91% | – |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Alpu’da az da olsa seracılık faaliyetleri mevcuttur. Sofralık domates yetiştirilmektedir.
2022 Yılı / Sebzeler | Alpu | Eskişehir | Türkiye | Eskişehir Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | Türkiye Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | |
Plastik Sera | Domates (Sofralık) – Ton | 100 | 19.577 | 3.466.581 | 0,51% | – |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Alpu, Eskişehir’de sebze üretiminde belirgin bir etkiye sahiptir. Özellikle taze bezelye üretiminde %25,15’lik büyük bir paya sahiptir. Ayrıca, iceberg marul üretiminde %45,54’lük çok önemli bir rol oynamaktadır. Karpuzda %19,73, kavunda %17,22 ve biber (salçalık, kapya) üretiminde %11,52’lik bir paya sahiptir. Ayrıca, dolmalık biberde %9,65 ve sivri biberde %8,90’luk oranlarla dikkat çekmektedir. Sofralık domates üretiminde %9,42 ve salçalık domates üretiminde %8,05’lik bir paya sahiptir. Kuru soğan üretiminde de %8,55’lik bir katkısı bulunmaktadır. Alpu ürettiği tüm sebzelerin Eskişehir’deki toplam üretim miktarlarına bakıldığında %7,95 paya sahiptir.
2022 Yılı / Sebzeler | Alpu | Eskişehir Toplam Üretim Miktarı (Ton) | Türkiye Toplam Üretim Miktarı (Ton) | Eskişehir Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | Türkiye Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) |
Fasulye, Taze – Ton | 21 | 2.006 | 519.713 | 1,05% | – |
Bezelye, Taze – Ton | 1.388 | 5.519 | 120.455 | 25,15% | 1,15% |
Lahana (Beyaz) – Ton | 148 | 2.331 | 666.959 | 6,35% | 0,02% |
Lahana (Kırmızı) – Ton | 85 | 1.358 | 238.363 | 6,26% | 0,04% |
Karnabahar – Ton | 210 | 4.202 | 239.857 | 5,00% | 0,09% |
Marul (Kıvırcık) – Ton | 108 | 22.811 | 252.583 | 0,47% | 0,04% |
Marul (Göbekli) – Ton | 15 | 2.564 | 204.422 | 0,59% | 0,01% |
Marul (İceberg) – Ton | 1.888 | 4.146 | 104.985 | 45,54% | 1,80% |
Maydanoz – Ton | 10 | 12.480 | 105.574 | 0,08% | 0,01% |
Karpuz – Ton | 1.050 | 5.322 | 3.394.783 | 19,73% | 0,03% |
Kavun – Ton | 1.344 | 7.804 | 1.587.230 | 17,22% | 0,08% |
Biber (Salçalık, Kapya) – Ton | 585 | 5.079 | 1.481.612 | 11,52% | 0,04% |
Biber (Dolmalık) – Ton | 556 | 5.763 | 404.459 | 9,65% | 0,14% |
Biber (Sivri) – Ton | 945 | 10.622 | 979.180 | 8,90% | 0,10% |
Hıyar (Sofralık) – Ton | 90 | 26.840 | 1.690.523 | 0,34% | 0,01% |
Domates (Sofralık) – Ton | 9.645 | 102.365 | 7.954.856 | 9,42% | 0,12% |
Domates (Salçalık) – Ton | 241 | 2.993 | 5.045.144 | 8,05% | – |
Havuç – Ton | 368 | 5.492 | 788.578 | 6,70% | 0,05% |
Soğan (Taze) – Ton | 15 | 15.458 | 124.631 | 0,10% | 0,01% |
Soğan (Kuru) – Ton | 10.973 | 128.295 | 2.350.000 | 8,55% | 0,47% |
Kereviz (Kök) – Ton | 175 | 2.335 | 25.818 | 7,49% | 0,68% |
Toplam | 29.860 | 375.785 | 28.279.725 | 7,95% | 0,11% |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Alpu İlçesi üretmiş olduğu tahıl miktarıyla Eskişehir’de üretilen bu tahıl ürünlerinde %20,73’lük önemli bir paya sahiptir. Alpu bölgesinde birçok tahıl ürünü ön plana çıkmaktadır. Çerezlik olarak kullanılan ayçiçeği tohumunun %25,16’sı, yeşilot olarak yetiştirilen ve hayvan yemi olarak kullanılan sorgumun %44,16’sı, yem bitkileri ve hayvan yemi olarak kullanılan çavdarın %29,68’i, Eskişehir’de biralık olarak ekilen arpanın tamamı, hayvan yemi olarak değerlendirilen slaj mısırın %23,45’i, hayvan yemin olarak değerlendirilen bezelye’nin %24,13’ü ve sağlıklı ve besleyici bir tahıl olan kara buğdayın %42,31’i Alpu’da üretilmektedir.
Şeker pancarı tohumu üretimine bakıldığında ise Türkiye’nin tüm üretiminin %6,58’i Alpu’da üretilmiştir. Aynı zamanda kuş yemi üretiminin de %3,49’u Alpu’da gerçekleşmiştir.
Alpu İlçesi 2022 Yılı Tahıl Üretimi | Alpu Üretim Miktarı (Ton) | Eskişehir Toplam Üretim Miktarı (Ton) | Eskişehir Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | Türkiye Toplam Üretim Miktarı (Ton) | Türkiye Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) |
Şeker Pancarı Tohumları | 150 | 1.030 | 14,56 | 2.281 | 6,58 |
Kuş Yemi | 169 | 1.081 | 15,63 | 4.848 | 3,49 |
Yulaf | 4.953 | 33.070 | 14,98 | 365.000 | 1,36 |
Mısır | 84.367 | 412.308 | 20,46 | 8.500.000 | 0,99 |
Kara Buğday | 11 | 26 | 42,31 | 1.359 | 0,81 |
Bezelye (Yemlik) | 1.710 | 7.088 | 24,13 | 475.005 | 0,36 |
Ayçiçeği Tohumu (Çerezlik) | 654 | 2.599 | 25,16 | 200.000 | 0,33 |
Sorgum (Yeşilot) | 204 | 462 | 44,16 | 117.076 | 0,17 |
Hayvan Pancarı | 98 | 701 | 13,98 | 56.360 | 0,17 |
Mısır (Slaj) | 45.200 | 192.750 | 23,45 | 28.558.983 | 0,16 |
Çavdar (Yeşilot) | 149 | 502 | 29,68 | 150.885 | 0,1 |
Yulaf (Yeşilot) | 3.713 | 23.979 | 15,48 | 4.649.051 | 0,08 |
Fiğ (Adi) (Yeşil Ot) | 1.485 | 13.540 | 10,97 | 2.501.907 | 0,06 |
Arpa (Yeşilot) | 225 | 1.286 | 17,5 | 482.665 | 0,05 |
Arpa (Biralık) | 23 | 23 | 100 | 400.000 | 0,01 |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Eskişehir’de bulunan toplam canlı hayvan sayısının %8,15’i Alpu’da bulunmaktadır. Alpu’da yer alan hayvan varlığının kendi içinde karşılaştırıldığında %80’den fazlasını küçükbaş oluşturmaktadır. Alpu’da küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğu söylenebilir.
İlçe / Hayvan Türü | Alpu | Eskişehir | Türkiye | Eskişehir Toplam Canlı Hayvan Sayısına Oranı (%) | Türkiye Toplam Canlı Hayvan Sayısına Oranı (%) |
Sığır | 15.239 | 122.662 | 12.801.043 | 12,42% | 0,12% |
Manda | 40 | 267 | 61.359 | 14,98% | 0,07% |
Buzağı ve Dana | 6.199 | 32.706 | 4.161.389 | 18,95% | 0,15% |
At | 8 | 2.491 | 74.359 | 0,32% | 0,01% |
Eşek | 55 | 1.348 | 86.455 | 4,08% | 0,06% |
Koyun | 86.946 | 1.153.901 | 44.687.888 | 7,53% | 0,19% |
Keçi | 7.578 | 111.032 | 11.577.862 | 6,83% | 0,07% |
TOPLAM | 116.065 | 1.424.407 | 73.450.355 | 8,15% | 0,16% |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Eskişehir’de bulunan kanatlı hayvanlardan kaz sayısının %17,98’i ve ördek ve beç tavuğu sayısının %10,18’i Alpu’da bulunmaktadır. Alpu’da aynı zamanda arıcılık ve ipek böcekçiliği faaliyetleri yürütülmektedir.
İlçe / Hayvan Türü | Alpu | Eskişehir | Türkiye | Eskişehir Toplam Canlı Hayvan Sayısına Oranı (%) | Türkiye Toplam Canlı Hayvan Sayısına Oranı (%) |
Arıcılık Faaliyeti Yapan Işletme Sayısı | 17 | 394 | 95.386 | 4,31% | 0,02% |
Hindi | 420 | 10.008 | 3.669.726 | 4,20% | 0,01% |
Kaz | 2.096 | 11.658 | 1.385.507 | 17,98% | 0,15% |
Ördek ve Beç Tavuğu | 398 | 3.911 | 432.457 | 10,18% | 0,09% |
Et Tavuğu Sayısı | 64.000 | 3.338.076 | 251.289.799 | 1,92% | 0,03% |
Yumurta Tavuğu Sayısı | 3.735 | 1.416.518 | 109.806.327 | 0,26% | 0,00% |
İpek Böcekçiliği Faaliyeti Yapan Işletme Sayısı | 1 | 21 | 1.761 | 4,76% | 0,06% |
İpek Böcekçiliği Faaliyeti Yapan Köy Sayısı | 1 | 13 | 559 | 7,69% | 0,18% |
TOPLAM | 70.668 | 4.780.599 | 366.681.522 | 1,48% | 0,02% |
Kaynak: TÜİK, 2023 |
Ekiliş biçimi ve sırasına göre ekilen ürünler Ayçiçeği Tohumu (Yağlık) ve Ayçiçeği Tohumu (Çerezlik) olmak üzere Eskişehir üretiminin %4,65’i Alpu tarafından gerçekleştirilmektedir.
2022 Yılı / Ekiliş Biçimine Göre Ürünler | Alpu | Eskişehir | Türkiye | Eskişehir Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | Türkiye Toplam Üretim Miktarına Oranı (%) | |
Kuru ve Birinci Ekiliş | Ayçiçeği Tohumu (Yağlık) – Ton | 93 | 5.766 | 1.456.921 | 1,61% | 0,01% |
Ayçiçeği Tohumu (Çerezlik) – Ton | 17 | 41 | 21.699 | 41,46% | 0,08% | |
Sulu ve Birinci Ekiliş | Ayçiçeği Tohumu (Yağlık) – Ton | 1.740 | 46.425 | 802.343 | 3,75% | 0,22% |
Ayçiçeği Tohumu (Çerezlik) – Ton | 637 | 2.554 | 177.885 | 24,94% | 0,36% | |
Sulu ve İkinci Ekiliş | Ayçiçeği Tohumu (Yağlık) – Ton | 79 | 349 | 84.825 | 22,64% | 0,09% |
Toplam | 2.566 | 55.135 | 2.543.673 | 4,65% | 0,10% | |
Kaynak: TÜİK, 2023 |